tác se zakořeněnými listy na kapilární rohoži

Kapilární rohože

Obsah

Proč mají všechny mé květináčky knot

Koupili jste si ode mě zakořeněné listy a překvapilo vás, že i ty nejmenší kelímky s rostlinkami mají u mě knot? Není to proto, že bych měla všechny na zásobnících s vodou, ale protože pro zalévání velkého množství mrňat a udržování vlhkosti ve skleníčcích používám domácí variantu kapilárních rohoží.

Jak fungují kapilární rohože

Kapilární rohože se často používají pro zálivku ve sklenících velkopěstitelů, ale jsou velmi oblíbené i u některých sběratelů. 

Princip fungování je jednoduchý- květináče stojí na vrstvě vlhkého syntetického materiálu, z kterého si berou vláhu podle potřeby. U malých květináčků, které jsou příliš lehké, aby rohož stlačily a dostaly se k vodě, se používají knoty podobně jako při klasické knotové zálivce.

Výhody

Nespornou výhodou je rychlost, se kterou zalijete velké množství rostlinek najednou. Stačí nalít do podmisky tolik vody, aby byla rohož neustále vlhká. 

Nevýhody

  1. Vodu je, na rozdíl od knotové zálivky, třeba dolévat mnohem častěji, při vyšších teplotách i každý den (samozřejmě v pařeništi vodu dolévat nemusíme, na začátku se postaráme, aby byla podložka vlhká, ale ne mokrá a o ostatní už se postará koloběh vody).
  2. Rostlinky se nemusí zalévat rovnoměrně – při použití nevhodného materiálu nebo nedostatečném kontaktu s podložkou mohou některé květináčky proschnout 
  3. Vypařování vody zvyšuje celkovou vzdušnou vlhkost  v místnosti. To může být samozřejmě v bytech s ústředním topením i výhoda, ale při velkém množství rostlin hrozí vznik plísní

Kde používám kapilární rohože

Vzhledem k tomu, že v mých podmínkách neustále bojuji s vysokou vzdušnou vlhkostí (v letních deštivých dnech i 80%), využití této metody zalévání pro celou sbírku pro mě nepřipadá v úvahu, osvědčila se mi ale pro udržování vlhkosti ve skleníčcích a pro zalévání táců s malými rostlinami a zakořeněnými listy.

kapilární rohož z Velké Británie

Kde sehnat kapilární rohože

Nákup ze zahraničí

Zavádění této metody zálivky se ale bohužel neobešlo bez problémů-v našich obchodech se mi je nepodařilo sehnat. Nakonec jsem na vyzkoušení objednala balení až z Velké Británie.

Bohužel jsem ale nebyla spokojená – rohož nešla vyprat a velmi snadno se na ní tvořily plísně.

Udělej si sám

Vatelín

Někteří ruští pěstitelé používají jako kapilární rohože vrstvu vatelínu překrytou perforovanou fólií. Tento způsob se mi ale také neosvědčil – na vrstvě vatelínu nebyly malé kelímky stabilní a také vlhkost se rozváděla nerovnoměrně-někde se tvořily louže a jiné části byly úplně na suchu

Akrylová deka a netkaná textilie

Nakonec jsem v nějakém starším ročníku časopisu AVSA narazila na článek, ve kterém americká pěstitelka doporučovala použití obyčejné akrylové deky. 

Zkusila jsem a konečně jsem spokojená – používám dvojitou vrstvu nejlevnější akrylové deky, kterou překrývám kvůli snadnější údržbě černou netkanou textilií. Obě vrstvy samozřejmě pravidelně peru- po odstranění rozsypaného perlitu normálně v pračce a s plísněmi není žádný problém, takže rozhodně doporučuji k vyzkoušení.

Mohlo by vás zajímat
Přelitá fialka

Hnojiva a hnojení

Důležité upozornění Dříve, než budete pokračovat ve čtení tohoto článku, věnujte, prosím, pozornost následujícímu upozornění. Za svůj poměrně dlouhý a pestrý život jsem získala vzdělání

Read More »
Ukázka pěstování minifialek
Pěstování afrických fialek

Bylo by krásné, kdyby existoval jeden jednoduchý spolehlivý návod, jak úspěšně pěstovat africké fialky, jenže bohužel nic takového vám poskytnout nemohu.

Aby člověk vypěstoval zdravé, souměrné, bohatě kvetoucí rostliny, musí všechny obecné rady a doporučení přizpůsobit svým konkrétním podmínkám, jako jsou osvětlení, teplota, vzdušná vlhkost, kvalita vody a podobně.

Také já neustále experimentuji a hledám inspiraci u jiných pěstitelů, především ruských, ukrajinských a amerických.

Ne všechny mé pokusy končí úspěchem , dopouštím se omylů, nevyhýbají se mi choroby ani škůdci. O tyto své zkušenosti se s vámi zde chci podělit. 

Základní tipy

Aby se vaší fialce dařilo

Článek o základních zásadách pěstování
Více o budování mé sbírky

Můj život mezi fialkami

Zápisky a postřehy o pěstování a budování sbírky
Další informace